Lönestöd kan få ny utformning

ARBETSMARKNAD2012-05-07

Dagens fem olika lönestöd till personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga ersätts med två, och taket för lönestödet höjs. Det föreslår en utredning som letts av förra socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson.

Var fjärde person inskriven på Arbetsförmedlingen har någon typ av dokumenterad funktionsnedsättning. Svårast att få jobb har de med psykiska funktionshinder.

Funkautredningen har haft i uppdrag att se över de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna för personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga. Syftet har varit lägga fram förslag som ger fler arbete.

Utredningen föreslår att dagens fem lönestöd ersätts av två. Lönestöd för utveckling ska kunna beviljas för högst två år. Det är riktat till personer med behov av att utveckla arbetsförmågan och ska inte omfattas av lagen om anställningsskydd, las. Lönestöd för trygghet ska däremot omfattas av las, och ska kompensera arbetsgivaren för långvarig nedsättning i en anställds arbetsförmåga. Avgörande för vilket stöd som ska ges är varaktigheten i behovet av lönestöd.

Enligt utredningen är dålig kompensation något som arbetsgivare ofta ser som ett hinder för att anställa personer med funktionsnedsättning. Utredningen föreslår därför att taket för lönestöd höjs och också följer med i den allmänna prisutvecklingen.

”Med mina förslag kommer individens resurser och behov att stå i centrum för hur insatserna utformas. Och när arbetsgivarna får rätt lönekompensation när de anställer personer med funktionsnedsättning kommer fler att få arbete”, skriver Cristina Husmark Pehrsson i ett pressmeddelande.

Utredningen bedömer att omkring 55 000–60 000 personer med funktionsnedsättning per år ska få ta del av lönestöd för utveckling. I dag är det omkring 5 000 personer per år som har en motsvarande anställning.

Sammantaget beräknas reformen öka statens utgifter med ungefär 700 miljoner kronor under det första året, 1,8 miljarder kronor andra året och 2,4 miljarder kronor under det tredje året.

Lönetaket höjs

Utredningen föreslår att den lönestödsgrundande lönekostnaden ska uppgå till en bruttolön om högst 0,45 prisbasbelopp. År 2012 motsvarar det 19 800 kronor per månad. Nuvarande tak uppgår till 16 700 kronor per månad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA