Mångfaldsproblem hos regeringen

REGERINGSKANSLIET2011-06-14

Regeringskansliet har problem med den etniska mångfalden. 2010 hade 13,3 procent av de statsanställda utländsk bakgrund. På Regeringskansliet var motsvarande siffra 9,3 procent.

Efter att ha konstaterat att det ser illa ut med den etniska mångfalden satsar Regeringskansliet nu på vad man kallar en mångfaldsdialog där man ska ta upp värderingar och synliga respektive osynliga regler.

Mats Engelbrektson, chef för Regeringskansliets arbetsgivarenhet, säger att man ligger bättre till på jämställd­hetsområdet.

Bland annat har hälften av andelen nyrekrytera­de chefer varit kvinnor.

Men när det gäller den etniska mångfalden har Rege­ringskansliet släpat efter i flera år.

»Det går för långsamt«

– Utvecklingen går åt rätt håll, men det går alldeles för långsamt, säger Mats Engelbrektson.

Planen är att förändra rekryteringsprocessen och se till att nya grupper söker sig till myndigheten.

Anita Engvoll, ord­förande för ST inom Regeringskansliet, är nöjd med satsningen:

– Som fack kan vi bara bejaka handlingsplanen.

Bör motsvara befolkningen

Hon påpekar att det är tjänste­männen vid Regeringskansliet som ger politikerna faktaunderlag. Och om myndigheten inte motsvarar sammansättningen i befolkningen finns risk för att beslutsunderlaget blir onyanserat.

– Vi är ett mångkulturellt samhälle och regeringens kansli måste spegla befolkningen, anser Anita Engvoll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA