Migrationsdomstol får bakläxa

ASYL2006-09-20

Migrationsöverdomstolen skickar tillbaka ett asylärende till migrationsdomstolen, därför att den helt förlitat sig på Migrationsverkets utredning och inte gjort någon egen.

Asylärendet gäller en egyptier som påstår att han är förföljd av de egyptiska myndigheterna på grund av sin brors politiska verksamhet. Han påstår också att han har torterats och att han tillsammans med ett antal andra dömts till fängelse för att de grundat ett olagligt politiskt parti.

Migrationsverket trodde inte på mannens uppgifter och beslutade att avslå hans ansökan. Enligt verket har han uppgett falsk identitet och lämnat en rad motsägelsefulla och osannolika uppgifter.

Migrationsdomstolen i Skåne instämde i verkets bedömning och avslog mannens överklagande. Nu återförvisas ärendet av Migrationsöverdomstolen.

Överdomstolen konstaterar att Migrationsverket har lämnat en fyllig motivering till varför man inte ansett att mannen är trovärdig. Men i migrationsdomstolen har inte hållits någon muntlig förhandling och inte heller har domstolen gjort någon egen utredning. Domstolen har utan närmare motivering förklarat att den delar Migrationsverkets bedömning.

Eftersom Egypten är ett land som är känt för omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna anser Migrationsöverdomstolen att migrationsdomstolen inte fullföljt sin utredningsskyldighet. Att den asylsökande dessutom sagt att han riskerar att utsättas för tortyr, understryker behovet av ett komplett beslutsunderlag.

Migrationsöverdomstolen upphäver underinstansens beslut och skickar tillbaka målet för förnyad prövning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA