Migrationsverket efterlyser boenden

MIGRATIONSVERKET2022-03-10

Som ett led i förberedelserna för växande flyktingströmmar från kriget i Ukraina har Migrationsverket vänt sig till landets länsstyrelser med en begäran om att skyndsamt få hjälp att hitta 12 000 bostadsplatser.

Migrationsverket är i stort behov av fler bostadsplatser, konstaterar myndigheten i ett pressmeddelande. Orsaken är den snabba ökningen av personer från Ukraina som nu söker sig till Sverige, på flykt från kriget i sitt hemland. Enligt den begäran som skickats till länsstyrelserna behövs omedelbart 3 000 nya platser, samt ytterligare 9 000 platser skyndsamt.

Enligt skrivelsen till länsstyrelserna önskar Migrationsverket få tillgång till kommunernas evakueringsplatser. Platsbehovet är fördelat enligt följande:

  • 4 000 platser, vara 1 000 omedelbart, i Stockholms län, Uppsala län, Södermanlands län och Västmanlands län.
  • 4 000 platser, varav 1 000 omedelbart i, Västra Götalands län.
  • 4 000 platser, varav 1 000 omedelbart, i Skåne län.

”Vår bedömning är att resultatet av vårt redan påbörjade upphandlingsarbete av nya bostadsplatser inte ger resultat i den takt som behovet ökar. Därför vänder vi oss till kommunerna för hjälp”, understryker Magnus Önnestig, operativ chef på Migrationsverket.

Också under flyktingsituationen 2015 använde Migrationsverket kommuners evakueringsplatser, bland annat i Sundbyberg. Exempel på evakueringsplatser är campingplatser, skolor och gymnastiksalar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA