Migrationsverket kritiserar domstolar

MIGRATIONSRÄTT2011-11-15
Migrationsdomstolarna tolkar ett avgörande i Migrationsöverdomstolen olika beroende på vilken enhet och vilken domare som dömer. Det skriver Migrationsverket i samband med ett överklagande till Migrationsöverdomstolen.

Överklagandet handlar om ett fall där två barn som sökt uppehållstillstånd i Sverige av anknytningsskäl fått avslag för att deras identiteter inte var klarlagda. Beslutet underkändes av Migrationsdomstolen i Stockholm.

Men enligt Migrationsverket har domstolen gjort en felaktig tolkning av en tidigare dom i Migrationsöverdomstolen: Att identiteten är känd är en förutsättning för att få stanna av anknytningsskäl.

Migrationsverket uttrycker i överklagandet till Migrationsöverdomstolen stark kritik mot hur landets migrationsdomstolar tolkar överdomstolens avgörande.

Tolkningen är beroende av vilken domare och vilken enhet på domstolen som avgör målet, enligt Migrationsverket. En enhet i Stockholm, enhet 21, pekas ut särskilt. Likaså ska det finnas en domare i Göteborg som gör en annorlunda tolkning än Migrationsverket, medan det i Malmö sägs förekomma flera olika tolkningar. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.