Migrationsverket kritiserar domstolar

MIGRATIONSRÄTT2011-11-15

Migrationsdomstolarna tolkar ett avgörande i Migrationsöverdomstolen olika beroende på vilken enhet och vilken domare som dömer. Det skriver Migrationsverket i samband med ett överklagande till Migrationsöverdomstolen.

Överklagandet handlar om ett fall där två barn som sökt uppehållstillstånd i Sverige av anknytningsskäl fått avslag för att deras identiteter inte var klarlagda. Beslutet underkändes av Migrationsdomstolen i Stockholm.

Men enligt Migrationsverket har domstolen gjort en felaktig tolkning av en tidigare dom i Migrationsöverdomstolen: Att identiteten är känd är en förutsättning för att få stanna av anknytningsskäl.

Migrationsverket uttrycker i överklagandet till Migrationsöverdomstolen stark kritik mot hur landets migrationsdomstolar tolkar överdomstolens avgörande.

Tolkningen är beroende av vilken domare och vilken enhet på domstolen som avgör målet, enligt Migrationsverket. En enhet i Stockholm, enhet 21, pekas ut särskilt. Likaså ska det finnas en domare i Göteborg som gör en annorlunda tolkning än Migrationsverket, medan det i Malmö sägs förekomma flera olika tolkningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA