Mindre övertid men större oro i arbetslivet

SCB2004-06-23

Fler kvinnor tror sig kunna jobba till 65 år och färre män jobbar övertid i dag jämfört med 2001, enligt SCBs arbetsmiljöundersökning. Men oron för permitteringar och uppsägningar ökar.

Arbetsklimatet på svenska arbetsplatser har förbättrats något mellan 2001 och 2003, enligt SCBs återkommande arbetsmiljöundersökning. Men för många är arbetssituationen fortfarande ansträngd.

Kvinnor har enligt enkätsvaren fått större möjligheter att bestämma när arbetsuppgifter ska göras, att lära sig nya saker och utvecklas i arbetet.

Färre kvinnor och män, i synnerhet kvinnor, tror att de måste sluta arbeta före ordinarie pensionsålder på grund av sjukdom eller för att de inte orkar.

För män syns förbättringar såtillvida att en lägre andel arbetar övertid. Män uppger också i mindre utsträckning än tidigare att jobbet inkräktar på privatlivet. Och det har blivit vanligare att män kan få stöd och uppmuntran av chefer och arbetskamrater.

Men SCB noterar också statistiskt säkerställda försämringar i arbetslivet. Fler känner i dag oro över att bli permitterade eller uppsagda, och färre säger sig ha tillgång till företagshälsovård.

Kvinnor tillbringar allt större del av arbetstiden framför en bildskärm. Bland män ökar problemet med påfrestande, ensidiga arbetsrörelser, enformiga arbeten och bristande inflytande.

Förändringarna sedan 2001 är överlag små.

SCB har också för första gången ställt frågor om systematiskt arbetsmiljöarbete. Ungefär hälften av dem som svarat på enkäten uppger att det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete på deras arbetsplats.

Fakta:

Arbetsmiljöundersökningen görs på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Undersökningen görs vartannat år genom frågeenkäter till 10 000 – 15 000 personer. Den senaste enkäten skickades ut i oktober-november 2003.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA