Motsätter sig ny myndighet

UPPHANDLING2012-09-03

Riksrevisionen vill se en tydligare myndighetsstyrning av statens upphandlingsstöd, men är tveksam till förslaget att inrätta en ny myndighet för ändamålet. Det framgår av Riksrevisionens remissvar.

Den statliga utredningen om upphandlingsstödet i framtiden har föreslagit att det bildas en särskild Upphandlingsstödsmyndighet med minst 25 medarbetare. Enligt utredningen skulle en sådan myndighet kosta 40 miljoner kronor per år. Men omställningskostnaderna för att starta en ny myndighet blir ofta högre än planerat, konstaterar Riksrevisionen i sitt remissvar. Enligt Riksrevisionen har utredningen inte tillräckligt övervägt att låta Kammarkollegiet behålla sitt uppdrag att stödja upphandlingen i staten, som myndigheten bara haft sedan år 2009. 

Riksrevisionen lyfte i sin årsrapport i år fram att den offentliga upphandlingen är riskfylld och att den utgör ett problemområde för myndigheterna. Också myndigheternas egna riskanalyser visar på att det finns behov av ett tydligare stöd, påpekar Riksrevisionen. Därför finns det goda skäl för regeringen att särskilt följa området offentlig upphandling. Ska upphandlingsstödet bli effektivt behövs dessutom också en samordning av stödet inom Regeringskansliet, anser Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA