Myndighet medger diskriminering

DISKRIMINERING2014-06-04
Läkemedelsverket erkänner att man diskriminerat en arbetssökande kvinna, som var 57 år och med ursprung från Iran. Myndigheten får nu betala 75 000 kronor i ersättning.

Ärendet hade drivits av Diskrimineringsombudsmannen, DO, och avslutades med förlikning. Kvinnan hade sökt fyra utlysta tjänster som regulatorisk handläggare, men blev inte kallad till intervju för någon av tjänsterna.

Hon uppfyllde kraven i annonserna om både högskoleutbildning och erfarenhet av arbete med regulatoriska processer. Yngre sökande med svenskklingande namn fick däremot komma på intervju, trots att de saknade relevant arbetslivserfarenhet.

Enligt DO innebär Läkemedelsverkets agerande diskriminering som har samband med såväl ålder som etnicitet. Myndigheten hade angett att de ansåg att kvinnan var överkvalificerad för tjänsterna, men medger nu att hon blev diskriminerad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Diskriminering
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.