Domstolsverket har spärrat sin hemsida för de som försöker surfa in med en populär anonymiseringstjänst.
Bild: Getty Images
Domstolsverket har spärrat sin hemsida för de som försöker surfa in med en populär anonymiseringstjänst.

Myndighet spärrar anonym nättrafik

DOMSTOLSVERKET2020-09-07

Domstolsverket spärrar sin sajt för den som surfar in med hjälp av Tor, en tjänst som innebär att man kan vara anonym på nätet. Samtidigt tillåter myndigheter som Polisen och FRA nättrafik från Tor, rapporterar Computer Sweden.

Tor är en av de mest populära tjänsterna för den som vill surfa på internet anonymt, det vill säga utan att lämna spår efter sig. Men den som vill använda Tor för att ta sig in på Domstolsverkets sajt, för att till exempel begära ut domslut, kan inte göra det, skriver tidningen Computer Sweden.

Domstolsverket har nämligen spärrat sin sajtfrån anonymiseringstjänsten.

”Detta är en bedömning som vi gjort i samband med vårt löpande arbete med Informationssäkerhet och it-säkerhet”, säger Markus Milerup, enhetschef för it-arkitektur och integration på Domstolsverket, till tidningen.

It-säkerhetsexperten Jonas Lejon säger till tidningen att blockeringen av Tor sannolikt beror på att Domstolsverket har upphandlat ett färdigt paket för skydd mot nätattacker, som innehåller en spärr för den typen av trafik till sajten.

”Risken blir så klart att den som vill vara anonym och kontakta domstolsverket eller besöka deras hemsida inte kan göra det. Tor används av många journalister och personer som arbetar med mänskliga rättigheter”, säger Jonas Lejon till Computer Sweden.

Polisen, Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt, FRA, tillåter alla besök på sina sajter med hjälp av Tor. Varför Domstolsverket inte gör detsamma vill myndigheten inte svara på, enligt Computer Sweden.

Vad är Tor?

Tor är en mjukvara som kan laddas ned och användas för att surfa anonymt på nätet.

Krypteringsnätverket Tor utvecklades till en början av den amerikanska flottan under 1990-talet, i syfte att skydda kommunikation mellan myndigheter.

Källa: Internetmuseum, Computer Sweden

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA