Myndigheter dåliga på tillgänglighet

MÅNGFALD2011-05-26

Bara 5 av 261 granskade myndigheter lever upp till de grundläggande kraven på tillgänglighet för funktionshindrade. Det visar en studie som Handisam gjort.

Ingen polismyndighet, domstol, länsstyrelse, högskola eller något museum uppfyller Handisams krav på grundläggande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Bara 5 av landets myndigheter lever upp till samtliga 13 kriterier. Det framgår av en enkät som Handisam gjort med 261 myndigheter.  

”Även om många myndigheter har gjort framsteg finns det fortfarande ett stort antal som behöver rycka upp sig”, säger Handisams analyschef Arvid Lindén i ett pressmeddelande.

Enligt förordningen om de statliga myndigheternas ansvar för genomförandet av handikappolitiken från 2001 ska det vara möjligt för alla, oavsett funktionsförmåga, att både arbeta på en myndighet och att besöka den.

Trots att förordningen funnits i mer än ett decennium uppfyller mer än var tredje myndighet inte ens hälften de 13 kriterier Handisams undersökning utgår ifrån. Det handlar bland annat om att bygga upp rutiner så att information om myndigheten ska gå att få på lättläst svenska för dem med utvecklingsstörning, att trappsteg och trösklar som hindrar rullstolsburna tas bort och att det finns utrustning som gör det möjligt att kommunicera med personer som har en hörselskada.

Undersökningen visar också att nästan var tredje myndighet saknar en färdig handlingsplan för sitt tillgänglighetsarbete. Fyra av tio har inte heller utsett någon samordnare för förbättrad tillgänglighet.

Fem-i-topp

De här myndigheterna uppfyller alla de 13 tillgänglighetskriterier Handisam utgått ifrån.

Boverket

Diskrimineringsombudsmannen

Handisam

Post- och telestyrelsen

Riksdagsförvaltningen

Källa: Handisam

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA