Myndigheter får kritik

RIKSREVISIONEN2008-09-16

Riksrevisionen har invändningar mot tre myndigheters halvårsredovisningar – Fiskeriverket, Kulturrådet och länsstyrelsen i Skåne.

Riksrevisionen gör bara översiktliga granskningar av myndigheternas halvårsrapporter. En mer ingående revision genomförs när årsbokslutet har upprättats. Men Riksrevisionen knäpper ändå tre av myndigheterna på näsan sedan halvårsredovisningarna lämnats in.

Fiskeriverkets redovisning är enligt revisorsintyget inte komplett. Redovisning av utfall jämfört med anslag saknas, bland annat när det gäller EGs fiskefonder. Riksrevisionen påpekar att man under flera år uppmanat verket att se över sina rutiner för redovisningen.

Kulturrådet får kritik för felaktig beslutsgång kring halvårsredovisningen. Myndighetens styrelse hade beslutat att delegera beslut om redovisningen inför regeringen till generaldirektören. Det är inte tillåtet enligt Myndighetsförordningen. Efter påpekande från revisionen kom rådet in med en halvårsredovisning beslutad av styrelsen – men då var den 19 dagar sen.

Länsstyrelsen i Skåne får kritik för sin redovisning av fordringar för utbetalda lönegarantier. Fordringar som värderats till cirka 53 miljoner kronor har i delårsrapportens balansräkning redovisats med noll kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA