Myndigheter i utvecklingsprogram är bättre på att följa jämställdhetskrav

JÄMSTÄLLDHET2023-06-12

De 53 myndigheter som ingår i regeringens utvecklingsprogram Jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter, JiM, uppfyller i stor utsträckning de jämställdhetsrelaterade kraven i sina årsredovisningar, visar en granskning från Ekonomistyrningsverket, ESV.

ESV har undersökt hur de myndigheter som ingår i utvecklingsprogrammet Jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter har införlivat och efterlever jämställdhetsperspektivet i sina årsredovisningar och budgetunderlag.

Enligt ESVs rapport uppfyller JiM-myndigheterna i stor utsträckning de jämställdhetsrelaterade kraven för årsredovisningar. Nästan två tredjedelar av de 53 myndigheterna relaterar till de jämställdhetspolitiska målen, och nästan alla delar upp sin individbaserade statistik efter kön. JiM-myndigheterna skriver mer om jämställdhet i sina årsredovisningar än övriga myndigheter. Däremot anser ESV att jämställdhetsperspektivet används sparsamt i myndigheternas budgetunderlag.

Men det finns också en del utvecklingspotential, framhåller ESV. Rapporten efterlyser mer analys av årsredovisningarnas könsuppdelade statistik. Myndigheterna skulle i större utsträckning kunna redovisa statistiken som procentuella andelar och inte bara göra fördelningar av antalet individer. Det skulle tydliggöra skillnader och möjliggöra jämförelser, särskilt vid förändringar över tid, skriver ESV.

ESV konstaterar också i rapporten att bestämmelserna för könsuppdelad statistik kan upplevas som överdrivet strikta. Ibland saknar reglerna relevans ur ett jämställdhetsperspektiv. Därför är det nödvändigt att göra en översyn av regelverket. En ändring i ESVs föreskrifter och allmänna råd skulle enligt rapporten troligen vara tillräcklig.

JiM-myndigheterna

Arbetsförmedlingen

Arbetsmiljöverket

Barnombudsmannen

Brottsförebyggande rådet

Brottsoffermyndigheten

Centrala studiestödsnämnden

Domstolsverket

Elsäkerhetsverket

Folke Bernadotteakademin

Folkhälsomyndigheten

Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande

Försvarsmakten

Försäkringskassan

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Inspektionen för socialförsäkringen

Inspektionen för vård och omsorg

Konsumentverket

Kriminalvården

Kronofogdemyndigheten

Läkemedelsverket

Migrationsverket

Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Myndigheten för yrkeshögskolan

Naturvårdsverket

Pensionsmyndigheten

Polismyndigheten

Riksantikvarieämbetet

Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige

Sametinget

Skatteverket

Skolforskningsinstitutet

Socialstyrelsen

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Statens energimyndighet

Statens institutionsstyrelse

Statens kulturråd

Statens skolinspektion

Skolverket

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Svenska institutet för europapolitiska studier

Tillväxtverket

Trafikverket

Transportstyrelsen

Universitets- och högskolerådet

Universitetskanslersämbetet

Verket för innovationssystem

Vetenskapsrådet

Åklagarmyndigheten

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA