Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Myndigheter ska locka utländsk kompetens

ARBETSMARKNAD2024-03-05

Regeringen anslår 25 miljoner kronor till samordning av ett tiotal myndigheters arbete med att attrahera och behålla internationell kompetens. ”Sverige ska vara ett välkomnande land för internationell kompetens och förutsättningarna för att attrahera, etablera och behålla kvalificerad arbetskraft behöver stärkas”, kommenterar energi- och näringsminister Ebba Busch, KD, satsningen.

Bristen på arbetskraft med efterfrågad kompetens är ett av de främsta tillväxthindren för företag i Sverige och har blivit ett hinder för regional utveckling, skriver regeringen i ett pressmeddelande. I dag saknas enligt regeringen en tydlig samordning av myndigheternas olika processer och arbete för att attrahera och etablera utländsk arbetskraft.

”Sverige ska vara ett välkomnande land för internationell kompetens och förutsättningarna för att attrahera, etablera och behålla kvalificerad arbetskraft behöver stärkas. Det är nödvändigt för att svenska företag ska kunna säkerställa sin framtida konkurrenskraft och tillväxt”, betonar energi- och näringsminister Ebba Busch, KD.

Den gröna och digitala omställningen kräver enligt regeringen inte bara stärkt kompetens hos befintliga medarbetare, företagen behöver också få in ny kompetens i sina verksamheter.

”Vi måste få talanger att välja Sverige. Det är centralt för att vi ska ha kompetens till den enorma omvandling som den svenska industrin nu genomgår”, understryker Johan Forsell.

Regeringen ger myndigheterna i uppdrag att i samverkan identifiera och adressera problem kopplat till att attrahera, etablera och behålla högkvalificerad internationell kompetens och annan utländsk arbetskraft som är viktig för Sveriges konkurrenskraft. Målet är bättre samordnade och förutsägbara insatser.

Under 2024 satsar regeringen totalt 25 miljoner kronor på projektet. För 2025 och 2026 beräknas 30 miljoner kronor per år. 

Flera myndigheter ska arbeta med det nya uppdraget

De myndigheter och aktörer som deltar i regeringsuppdraget är Arbetsförmedlingen, Business Sweden, Försäkringskassan, Migrationsverket, Statistiska centralbyrån, Skatteverket, Statens servicecenter, Svenska institutet, Tillväxtverket, Universitets- och högskolerådet samt Vinnova. Uppdraget kommer att hållas samman av Tillväxtverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA