”Myndigheters krav drabbar enskilda”

SKL2013-01-08

Staten ställer orimliga krav och straffar kommuner och landsting på ett sätt som skadar människor av kött och blod, skriver SKLs ordförande Håkan Sörman i en debattartikel i Expressen.

”Listan över enögda myndighetskrav kan göras lång. Så här kan vi inte ha det. Kommuner och landsting måste få rimliga förutsättningar att hjälpa människor i akuta lägen”, skriver Håkan Sörman, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, i Expressen.

Håkan Sörman använder Skolinspektionens ingripande mot Borgholms kommun för ett par månader sedan som främsta exempel på att statliga myndigheter agerar stelbent och byråkratiskt. I Borgholm ålades kommunen att anordna skolbespisning för ett par hundra barn i asylsökande familjer, som förlagts på en camping. Kommunen hade i all hast ordnat med undervisning för barnen, men inte fått till stånd lunchservering enligt lagens bokstav, eftersom man inte hade tillgång till godkända lokaler.

”Om vi nu utgår från att inspektörerna gör riktiga bedömningar så är det tydligt att regelverken inte är tillräckligt flexibla och därmed rimligen inte anpassade efter verklighetens svåra omständigheter. Det måste myndigheter tillsammans se till att de blir. Vi vill ha ett samarbete mellan myndigheter för utformning av både regler och tillsyn. Vi vill också att staten lägger mindre fokus på piskan och koncentrerar sig mer på att hjälpa till för att hitta lösningar på rådande problem” skriver Håkan Sörman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA