Naturvetare utbildas till arbetslöshet

HÖGSKOLAN2005-12-19

Arbetslösheten bland naturvetare stiger kraftigt, samtidigt som högskolorna utbildar allt fler. Högst är arbetslösheten bland kvinnliga doktorer i biologi och miljökunskap – 17 procent är utan jobb.

Under 1990-talet ökade antalet platser på naturvetenskapliga och tekniska utbildnignar med 50 procent, enligt en rapport från Högskoleverket. Tre av tio studenter läser naturvetenskap eller teknik.

Men arbetsmarknaden har svårt att ta vara på deras kompetens, konstaterar Högskoleverket. Många arbetsgivare är okunniga om vilken kompetens naturvetarna har – därför har den som har en väl känd utbildning som ingenjör eller apotekare lättare att få jobb.

Sedan 2001 har arbetslösheten bland naturvetarna ökat från 4,8 till drygt 8,4 procent. För biologer och miljövetare ligger den på 12 procent. Varannan student fortsätter till forskarutbildning efter avslutade grundstudier. Men bland dem som doktorerat är arbetslösheten minst lika hög eller högre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA