Nej till lönelyft trots Jämoanmälan

NYHET2003-07-28
Parterna kunde inte enas i de lokala förhandlingarna vid Högskolan i Gävle. De gällde en kvinnlig administratör med betydligt lägre lön än en manlig kollega.

Facket överväger nu att gå vidare till centrala förhandlingar.
Statstjänstemannen har tidigare berättat (nr 3/03) om examenshandläggaren Annika Thunström vid Högskolan i Gävle, som fått fackligt stöd för att få upp sin lön.

Hon hade 3 000 kronor mindre i månaden än sin manlige kollega.
Facket anmälde fallet till Jämställdhetsombudsmannen, och lokala förhandlingar har förts under våren. Men förhandlingarna avslutades i oenighet.

Den senaste lönerevisionen gav visserligen kvinnan 550 kronor mer än mannen, men det är oklart om höjningen är en del i högskolans jämställdhetsplan – enligt jämställdhetslagen har arbetsgivaren tre år på sig att rätta till osakliga löneskillnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.