Ny delegation för värdegrundsarbete

ETOS2013-03-27

Regeringen vill stärka arbetet med värdegrunds- och bemötandefrågor inom statlig förvaltning. En särskild delegation ska stödja myndigheterna i deras arbete med frågorna. STs tidigare ordförande Annette Carnhede är en av ledamöterna.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen blir den nya Värdegrundsdelegationens uppgift att arbeta för att de statsanställda får kunskap om och förståelse för grundläggande värden i statsförvaltningen och rollen som statstjänsteman. Delegationen ska samarbeta med andra aktörer inom statlig förvaltning, såväl myndigheter som arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna, för att nå sitt uppdrag.

”Allmänhetens förtroende för statsförvaltningen är grunden för hela dess legitimitet. Sverige är idag ett av världens minst korrupta länder, men vi kan för den skull inte luta oss tillbaka utan måste ständigt arbeta med hur vi bemöter medborgarna och föra en dialog om hur korruption och oegentligheter förebyggs”, säger civilminister Stefan Attefall, KD, i pressmeddelandet.

Han konstaterar att anställda inom myndigheter som till exempel Försäkringskassan, Migrationsverket och inom domstolsväsendet ofta tvingas göra viktiga överväganden i frågor som har stor påverkan på den enskildes liv.

Under perioden 2013-2016 satsar regeringen fem miljoner kronor per år på delegationens arbete. Pengarna ska användas för aktiviteter, skrifter och andra utåtriktade insatser. Målgrupper är myndighetschefer, anställda vid statliga myndigheter och fackliga företrädare.

Värdegrundsdelegationen

 

Delegationen består av följande personer:

Ordförande:
- Lena Marcusson, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet

Ledamöter:
- Erik Amnå, professor i statskunskap vid Örebro universitet
- Tomas Brytting, docent vid Ersta Sköndal Högskola
- Annette Carnhede, tidigare förbundsordförande fackförbundet ST
- Rose-Marie Frebran, landshövding i Örebro län
- Lennart Koskinen, tidigare biskop i Visby stift
- Elisabeth Mohlkert, förbundsordförande fackförbundet SRAT
- Ann-Christin Nykvist, generaldirektör för Statens tjänstepensionsverk
- Anna Petre, konsult
- Anna Stellinger, direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA