Ny lag ska hindra fusk vid högskoleprov

HÖGSKOLAN2022-03-18

I en proposition lägger regeringen fram en ny lag mot fusk i samband med högskoleprovet. Lagförslaget innebär att det blir tillåtet att använda in- och utpasseringskontroller med kroppsvisitation i samband med prov.

Fusk på högskoleprovet är orättvist och hotar provets legitimitet, skriver regeringen i ett pressmeddelande. För att motverka fusk med hjälp av elektronisk utrustning föreslår regeringen i en proposition till riksdagen att det ska bli tillåtet att använda in- och utpasseringskontroller med kroppsvisitation med stöd av ordningsvakter i samband med högskoleprovet.

”Högskoleprovet är en viktig andra chans att komma in på drömutbildningen. Det ska inte vara möjligt för personer att betala för att komma in på attraktiva högskoleutbildningar genom att fuska sig till höga provresultat. Nu täpper vi till möjligheterna för kriminella att tjäna pengar på organiserad fuskverksamhet”, framhåller utbildningsminister Anna Ekström i pressmeddelandet.

Den nya lagen ska göra det möjligt att kroppsvisitera alla provdeltagare som är på väg in i eller ut ur en lokal där högskoleprovet genomförs. Den som vägrar genomgå en in- eller utpasseringskontroll ska nekas tillträde till lokalen. Personen ska inte heller få något resultat på provet. En deltagare som vägrar genomgå en utpasseringskontroll ska stängas av från att skriva högskoleprovet under två år.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 juli 2023 och kommer därmed att kunna tillämpas första gången vid högskoleprov under hösten 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA