Ny myndighet – 60 tjänster bort

KRISHANTERING2003-12-02

En ny myndighet för krishantering tar den 1 juli över uppgifter från ÖCB och SPF. Ett 60-tal tjänster försvinner.

I dag jobbar drygt 200 personer vid Överstyrelsen för civil beredskap (ÖCB) och Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF). Vid den nya myndigheten ska det finnas högst 140 anställda. Det innebär att minst 60 tjänster försvinner, främst vid ÖCB som är den största av de två myndigheterna.

”Krisberedskapsmyndigheten” blir namnet på myndigheten som ska ha sitt huvudsäte i Stockholm. En del av verksamheten ska förläggas till Sollefteå.

Klart är att ÖCB läggs ner, medan en del av SPF ska finnas kvar. Men informationen till de anställda har varit knapphändig:

– Det är en besvärlig situation. Vi vet inte vad som ska hända efter den 1 juli, förklarar Göran Stütz, vikarierande generaldirektör vid SPF.

Och bland de anställda är stämningen irriterad.

– Vi får inga besked, utan nås av olika rykten, säger STs företrädare Kjell Aggefors vid SPF.

Kerstin Saxelin, ST-företrädare vid ÖCB, säger att läget börjar klarna:

– Men det har varit en lång väntan sedan förra sommaren då vi fick veta att ÖCB ska läggas ned.

Men hur många som får behålla sina anställningar är oklart.
Anställda vars arbetsuppgifter läggs över på den nya myndigheten har rätt till verksamhetsövergång enligt lagen om anställningsskydd. Men det innebär ingen automatisk rätt till jobb på den nya myndigheten. De på ÖCB vars verksamhet inte kommer att finnas kvar blir uppsagda.

Statens Räddningsverks ansvar för produktion av kommunala ledningsplatser förs över till den nya myndigheten och ÖCBs regionala kontor i Luleå, Örebro och Malmö läggs ner.

Tilltänkt generaldirektör för Krisberedskapsmyndigheten är nuvarande utredaren Ann-Louise Eksborg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA