Ny webbapplikation visar statens utfall

EKONOMI2020-09-09

Ekonomistyrningsverket, ESV, lanserar en öppen webbapplikation där vem som helst kan gå in och få en bild av statens ekonomi ned på anslags- och myndighetsnivå. Webbapplikationen bygger på ESVs öppna data om inkomster, utgifter och saldo i statens budget.

Den nya webbapplikationen, en betaversion från ESV, ger en bild av statens ekonomi ned på anslags- och myndighetsnivå eller för specifika anslagsposter. Det går att månadsvis följa utvecklingen över tid och jämföra olika anslag eller myndigheter med varandra. Applikationen visar också om statens utgifter håller sig under det utgiftstak som riksdagen har beslutat.

”Applikationerna i ESVs datalabb utvecklas i första hand för att möta regeringens och myndigheternas behov av information om hur olika samhällssektorer utvecklas. Men det kan också vara till nytta för andra delar av samhället, till exempel för forskare, journalister eller företagare som vill analysera den ekonomiska styrningen i staten”, framhåller ESVs projektledare Sven-Olof Junker i ett pressmeddelande.

ESV planerar att ta fram ytterligare tre webbapplikationer i betaversion under hösten. En som hanterar resultat i staten, en som hanterar statens nyckeltal och en algoritm för BNP-prognoser.

”Ambitionen är att fortsätta använda applikationerna efter att projektet avslutats. Genom att vi öppnar upp datalabbet för andra offentliga och privata aktörer samt allmänheten kan den som vill testa applikationerna och lämna synpunkter som blir värdefulla för oss i det fortsatta utvecklingsarbetet”, konstaterar Sven-Olof Junker.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA