Ny webbapplikation visar statens utfall

EKONOMI2020-09-09
Ekonomistyrningsverket, ESV, lanserar en öppen webbapplikation där vem som helst kan gå in och få en bild av statens ekonomi ned på anslags- och myndighetsnivå. Webbapplikationen bygger på ESVs öppna data om inkomster, utgifter och saldo i statens budget.

Den nya webbapplikationen, en betaversion från ESV, ger en bild av statens ekonomi ned på anslags- och myndighetsnivå eller för specifika anslagsposter. Det går att månadsvis följa utvecklingen över tid och jämföra olika anslag eller myndigheter med varandra. Applikationen visar också om statens utgifter håller sig under det utgiftstak som riksdagen har beslutat.

”Applikationerna i ESVs datalabb utvecklas i första hand för att möta regeringens och myndigheternas behov av information om hur olika samhällssektorer utvecklas. Men det kan också vara till nytta för andra delar av samhället, till exempel för forskare, journalister eller företagare som vill analysera den ekonomiska styrningen i staten”, framhåller ESVs projektledare Sven-Olof Junker i ett pressmeddelande.

ESV planerar att ta fram ytterligare tre webbapplikationer i betaversion under hösten. En som hanterar resultat i staten, en som hanterar statens nyckeltal och en algoritm för BNP-prognoser.

”Ambitionen är att fortsätta använda applikationerna efter att projektet avslutats. Genom att vi öppnar upp datalabbet för andra offentliga och privata aktörer samt allmänheten kan den som vill testa applikationerna och lämna synpunkter som blir värdefulla för oss i det fortsatta utvecklingsarbetet”, konstaterar Sven-Olof Junker.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.