Nya dödshot i Colombia

IMP2008-03-18

Den unga freds- och kvinnoaktivisten Diana Gomez har blivit hotad till livet av paramilitärer i Colombia. Hon och hennes familj driver en rättsprocess efter mordet på hennes far för knappt två år sedan.

Diana Gomez pappa Jaime Gomez var fackligt och politiskt aktiv. Han försvann under en joggingtur i en park mitt i Colombias huvudstad Bogotá. En månad senare återfanns hans illa tilltygade kvarlevor i parken.

Dottern Diana har under många år varit aktiv i det kvinnliga fredsnätverket IMP, som ST samarbetar med sedan 2002. Familjen har sedan mordet aktivt följt brottsutredningen, vilket enligt den svenska föreningen Colombianätverket setts med oblida ögon av grupper som inte vill se fallet löst.

Diana Gomez uppfattar att hon själv är förföljd och avlyssnad, och nu har hon och andra ledare i organisationer för mänskliga rättigheter mottagit dödshot från den paramilitära organisationen ”De svarta örnarna”. Hoten kom efter omfattande demonstrationer i Colombia den 6 mars mot det statliga och paramilitära våldet. Regeringsföreträdare fördömde marscherna och hävdade att de var anordnade av gerillan.

Colombianätverket uppmanar till protester mot hotet. På nätverkets hemsida, colombianatverket.se, finns ett brev som kan mejlas till Colombias regering och landets ambassad i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA