Nya kulturjobb till arbetslösa akademiker

KULTUR2006-02-21

Kulturrådet har fördelat omkring 225 miljoner kronor till projekt som kan ge uppemot 700 nya jobb i kultursektorn, framför allt i statliga verksamheter. Mest får Riksarkivet och Kungliga biblioteket.

Medlen är en del av budgetpropositionens satsning på att minska arbetslösheten bland akademiker. Enligt propositionen ska de nya jobben handlar om att vårda samlingar och föremål och göra dem tillgängliga för allmänheten.

Det är också sådana projekt som Kulturrådet säger sig ha prioriterat, liksom samarbete mellan kulturinstitutioner samt kvalitet och långsiktighet.

De institutioner som få stöd får högst 30 000 kronor per månad och anställd i bidrag. Kulturrådet räknar med att de 225 miljonerna räcker till minst 684 arbetstillfällen. Senare i år ska ytterligare 25 miljoner kronor fördelas.

Merparten av de nya jobben, omkring 360 arbetstillfällen, kommer till stånd på museer och andra kulturmiljöinstitutioner. Bland annat får Naturhistoriska riksmuseet 7,6 miljoner kronor, riksantikvarieämbetet 5,4 miljoner kronor, Jämtlands läns museum 4 miljoner kronor och Moderna Museet 6,5 miljoner kronor.

Den institution som får mest bidrag är Riksarkivet: 14,9 miljoner kronor att fördelas på flera projekt, exempelvis digitalisering av bilder från microfiche, pappershandlingar och fotografiska glasplåtar.

På biblioteksområdet är Kungliga biblioteket den största bidragsmottagaren med 9,6 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA