Nya löner för myndighetscheferna klara

LÖNER2022-05-25

De myndighetschefer vars löner sätts av regeringen får som grupp en löneökning på 1,8 procent. Bland dem finns generaldirektörer, landshövdingar, museichefer och rektorer för statliga lärosäten.

På dagens regeringssammanträde har regeringen fattat beslut om nya löner för statliga myndighetschefer. De som omfattas av beslutet är generaldirektörer, landshövdingar, museichefer och rektorer för universitet och högskolor, överdirektörer vid de större myndigheterna samt länsråden vid länsstyrelserna. Totalt rör det sig om cirka 220 personer, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Löneökningarna för gruppen som helhet uppgår till 1,8 procent och gäller retroaktivt från och med den 1 oktober 2021, samma revisionsdatum som i det centrala avtal som gäller för övriga statsanställda. Lönesättningen är individuell, och de enskilda personernas nya löner blir offentliga först när besluten expedierats.

Regeringen har också fattat beslut om nya löner för statssekreterarna. Även de får som grupp en löneökning på 1,8 procent. För statsministerns statssekreterare är den nya lönen 121 200 kronor per månad. För övriga statssekreterare och kabinettssekreteraren är den nya lönen 108 900 kronor per månad. De nya lönerna gäller från 1 oktober 2021.

Så sätts myndighetschefernas löner

  • Regeringen beslutar om löner för de flesta myndighetschefer – bland andra generaldirektörer, landshövdingar, museichefer och lärosätenas rektorer. Regeringen beslutar även om lönerna för överdirektörer vid större myndigheter samt länsstyrelsernas länsråd. Totalt handlar det om cirka 220 personer.
  • Regeringen sätter inte lönerna för cheferna för de myndigheter som ligger under riksdagen, exempelvis riksrevisorerna och justitieombudsmannen.
  • Lönen för Arbetsgivarverkets generaldirektör sätts av Arbetsgivarverkets styrelse.
  • Lönen för de statliga AP-­fondernas verkställande direktörer sätts av respektive fonds styrelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA