Nya regler kan ge sjukersättning till den som inte kan jobba till pension

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2022-09-02
Nu har vad regeringen kallar för trygghetspension införts inom ramen för sjukersättningen. Syftet är att ge ökad ekonomisk trygghet för personer som slitit ut sig under arbetslivet och inte orkar arbeta hela vägen fram till pensionen.

”Trygghetspensionen är en avgörande insats för ekonomisk trygghet för personer som slitit ut sig under arbetslivet och inte orkar till pensionen”, kommenterar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi förändringen av regelverket i ett pressmeddelande.

Tidigare har reglerna som styr rätten till sjukersättning inte tagit någon hänsyn till ålder, vilket inneburit att en 64-åring bedömts på samma sätt som en 34-åring. Det har lett till att många som fått avslag på sin ansökan om sjukersättning i stället tagit ut sin ålderspension i förtid, vilket har i sin tur lett till att de fått en lägre pension.

Därför har nya regler efter riksdagsbeslut införts från 1 september för personer som har upp till fem år kvar till den ålder då man som längst kan få sjukersättning. Enligt de nya bestämmelserna ska arbetsförmågan hos försäkrade med erfarenhet av förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden bedömas i förhållande till dessa arbeten, eller mot annat lämpligt arbete som finns tillgängligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.