Nya regler kan ge sjukersättning till den som inte kan jobba till pension

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2022-09-02

Nu har vad regeringen kallar för trygghetspension införts inom ramen för sjukersättningen. Syftet är att ge ökad ekonomisk trygghet för personer som slitit ut sig under arbetslivet och inte orkar arbeta hela vägen fram till pensionen.

”Trygghetspensionen är en avgörande insats för ekonomisk trygghet för personer som slitit ut sig under arbetslivet och inte orkar till pensionen”, kommenterar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi förändringen av regelverket i ett pressmeddelande.

Tidigare har reglerna som styr rätten till sjukersättning inte tagit någon hänsyn till ålder, vilket inneburit att en 64-åring bedömts på samma sätt som en 34-åring. Det har lett till att många som fått avslag på sin ansökan om sjukersättning i stället tagit ut sin ålderspension i förtid, vilket har i sin tur lett till att de fått en lägre pension.

Därför har nya regler efter riksdagsbeslut införts från 1 september för personer som har upp till fem år kvar till den ålder då man som längst kan få sjukersättning. Enligt de nya bestämmelserna ska arbetsförmågan hos försäkrade med erfarenhet av förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden bedömas i förhållande till dessa arbeten, eller mot annat lämpligt arbete som finns tillgängligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA