Nytt webbverktyg visar myndigheters resultat

DIGITALISERING2021-03-16

Ekonomistyrningsverket, ESV, har tagit fram ett nytt verktyg för att följa upp myndigheters arbete. Med webbverktyget Resultaten i staten ska var och en enkelt kunna granska myndigheternas mål och uppdrag.

ESV har släppt en betaversion av den nya webbapplikationen. Enligt ett pressmeddelande är applikationen en del av projektet Datalabbet. Verktyget tillgängliggör befintlig data om resultaten i staten i en mer flexibel form.

I webbapplikationen kan man söka bland de mål och uppdrag som regeringen har gett myndigheterna i deras regleringsbrev och direkt matcha träffarna mot de resultat som myndigheterna har redovisat i sina årsredovisningar. Applikationen omfattar regleringsbrev och årsredovisningar för 2015–2020.

”Applikationen är i första hand utvecklad för att möta statsförvaltningens behov av information. Men den kan också vara till nytta för andra delar av samhället, till exempel för journalister och forskare som vill följa upp styrningen i staten”, konstaterar Sven-Olof Junker, projektledare för Datalabbet, i pressmeddelandet.

Verktyget har utvecklats i samarbete med studenter på Kungliga tekniska högskolan, KTH, som påbörjade arbetet inom ramen för sin utbildning. Resultatet blev så bra att ESV valde att anlita studenterna för att slutföra arbetet med att utveckla betaversionen.

Datalabbet arbetar med applikationer för ytterligare tre områden:

Utfallet för statens budget (lanserades i september 2020)

Nyckeltal i staten (provkörs på Regeringskansliet och andra myndigheter)

Förutse BNP (teststart under våren 2021)

Ambitionen är att applikationerna ska kunna fortsätta användas i staten efter att projektet avslutats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA