Offentlig sektor bättre på digitalisering

DIGITALISERING2020-05-15

Offentlig sektor blir allt bättre på att utnyttja digitaliseringen. Men fortfarande är det långt kvar till regeringens mål att Sverige ska bli bäst i världen, enligt en forskarrapport.

Den digitala mognaden inom offentlig sektor i Sverige ligger på 47 procent. Det innebär en ökning med sex procentenheter under det senaste året, enligt en statusrapport från forskningsprojektet Digital förvaltning. Ökningen är särskilt stark inom delområdet digital förmåga, medan området digitalt arv ökar långsammare.

”Det betyder att offentlig sektor sedan förra mätningen har arbetat målinriktat med att ta kontroll över olika digitala projekt. Därmed har de också skapat förutsättningar för att öka nyttan med digitaliseringen, vilket är särskilt viktigt i tider av omställning på grund av covid-19”, kommenterar docent Johan Magnusson, en av forskarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Forskarna vid Göteborgs universitet, Umeå universitet och Handelshögskolan i Stockholm följer 29 offentliga organisationer inom stat, regioner och kommuner. Rapporten visar på stor variation mellan de olika organisationerna, framför allt inom kommunala förvaltningar.

Enligt rapporten tyder utvecklingen på att offentlig sektor arbetar målinriktat med digitalisering och med att skapa förutsättningar för att öka nyttan med digitalisering. Samtidigt visar utvecklingen på att offentlig förvaltning prioriterar förmåga framför arv. Det är en strategi som forskningen visar är behäftad med betydande risker, enligt rapporten.

”Svensk offentlig sektor saknar fortfarande förutsättningar för det som krävs för att leva upp till regeringens högt ställda mål om att bli bäst i världen på att dra nyttan ur digitaliseringen. Men utvecklingen är lovande och vi har tagit ett steg i rätt riktning”, kommenterar Johan Magnusson.

Rapporten bygger på en modell för mätning av digital mognad som tagits fram på uppdrag av regeringskansliet. Modellen kallas Dimios, Digital mognad i offentlig sektor. I modellen sammanställs faktorer som enligt forskningen är bevisat värdefulla för organisationers förmåga att realisera nyttan med digitaliseringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA