Offentlig sektor bättre på digitalisering

DIGITALISERING2020-05-15
Offentlig sektor blir allt bättre på att utnyttja digitaliseringen. Men fortfarande är det långt kvar till regeringens mål att Sverige ska bli bäst i världen, enligt en forskarrapport.

Den digitala mognaden inom offentlig sektor i Sverige ligger på 47 procent. Det innebär en ökning med sex procentenheter under det senaste året, enligt en statusrapport från forskningsprojektet Digital förvaltning. Ökningen är särskilt stark inom delområdet digital förmåga, medan området digitalt arv ökar långsammare.

”Det betyder att offentlig sektor sedan förra mätningen har arbetat målinriktat med att ta kontroll över olika digitala projekt. Därmed har de också skapat förutsättningar för att öka nyttan med digitaliseringen, vilket är särskilt viktigt i tider av omställning på grund av covid-19”, kommenterar docent Johan Magnusson, en av forskarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Forskarna vid Göteborgs universitet, Umeå universitet och Handelshögskolan i Stockholm följer 29 offentliga organisationer inom stat, regioner och kommuner. Rapporten visar på stor variation mellan de olika organisationerna, framför allt inom kommunala förvaltningar.

Enligt rapporten tyder utvecklingen på att offentlig sektor arbetar målinriktat med digitalisering och med att skapa förutsättningar för att öka nyttan med digitalisering. Samtidigt visar utvecklingen på att offentlig förvaltning prioriterar förmåga framför arv. Det är en strategi som forskningen visar är behäftad med betydande risker, enligt rapporten.

”Svensk offentlig sektor saknar fortfarande förutsättningar för det som krävs för att leva upp till regeringens högt ställda mål om att bli bäst i världen på att dra nyttan ur digitaliseringen. Men utvecklingen är lovande och vi har tagit ett steg i rätt riktning”, kommenterar Johan Magnusson.

Rapporten bygger på en modell för mätning av digital mognad som tagits fram på uppdrag av regeringskansliet. Modellen kallas Dimios, Digital mognad i offentlig sektor. I modellen sammanställs faktorer som enligt forskningen är bevisat värdefulla för organisationers förmåga att realisera nyttan med digitaliseringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.