Offentliga inköp från privata ökar

UPPHANDLING2011-09-23

Det blir allt vanligare att offentliga sektorn köper verksamhet från privata företag, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Men det är stora regionala skillnader i omfattningen.

Det är framför allt inom vård, skola och omsorg offentliga sektrons inköp av privata tjänster ökar. I Stockholms län köper landsting och kommuner verksamhet för mer än en femtedel av bruttokostnaden, medan motsvarande siffra för Norrbottens, Dalarnas och Kalmar län bara är en tjugondel. I genomsnitt för riket köper kommuner och landsting för drygt var tionde skattekrona, 11 procent av bruttokostnaden, inom vård, skola och omsorg.

Och de privata företagen tjänar bra på affärerna med det offentliga. Avkastningen på totalt kapital ligger på 15 procent år 2009 för privata företag inom vård, skola och omsorg, redovisar SCB. Genomsnittet för alla privata företag i landet är 8 procent.

Det är enligt statistiken inga större skillnader i lönenivå mellan offentliga och privata utförare inom vård, skola och omsorg. Medellönen för anställda inom grundskola och gymnasium låg år 2009 på drygt 24 000 kronor både i privata företag och i kommunerna. Inom hälso- och sjukvård ligger genomsnittslönen på drygt 30 000 kronor inom privata företag och på knappt 30 000 kronor i landstingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA