Offentliga inköp från privata ökar

UPPHANDLING2011-09-23
Det blir allt vanligare att offentliga sektorn köper verksamhet från privata företag, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Men det är stora regionala skillnader i omfattningen.

Det är framför allt inom vård, skola och omsorg offentliga sektrons inköp av privata tjänster ökar. I Stockholms län köper landsting och kommuner verksamhet för mer än en femtedel av bruttokostnaden, medan motsvarande siffra för Norrbottens, Dalarnas och Kalmar län bara är en tjugondel. I genomsnitt för riket köper kommuner och landsting för drygt var tionde skattekrona, 11 procent av bruttokostnaden, inom vård, skola och omsorg.

Och de privata företagen tjänar bra på affärerna med det offentliga. Avkastningen på totalt kapital ligger på 15 procent år 2009 för privata företag inom vård, skola och omsorg, redovisar SCB. Genomsnittet för alla privata företag i landet är 8 procent.

Det är enligt statistiken inga större skillnader i lönenivå mellan offentliga och privata utförare inom vård, skola och omsorg. Medellönen för anställda inom grundskola och gymnasium låg år 2009 på drygt 24 000 kronor både i privata företag och i kommunerna. Inom hälso- och sjukvård ligger genomsnittslönen på drygt 30 000 kronor inom privata företag och på knappt 30 000 kronor i landstingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.