»Offentlighet underlättar för facket«

POSTEN2004-09-07

Hemlighetsmakeriet har försvårat det fackliga arbetet på Posten. Nu hoppas STs avdelningsordförande att förslaget om insyn ska bli verklighet.

– Det har hänt att den tidigare ledningen hotat med rättsliga åtgärder när vi diskuterat med våra medlemmar inför ett beslut, säger Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten och ledamot av STs förbundsstyrelse.

Han säger att samarbetsklimatet blivit bättre med den nya ledningen.

– Men det händer fortfarande att de hackar på oss och säger att det kan skada Posten om vi går ut med kritik.

Om offentlighetsprincipen införs inom Posten skulle det öka friheten att agera utan att riskera att bli bestraffad, menar Kjell Strömbäck.

Meddelarskyddet skulle innebära att det var möjligt att föra ut frågor till medierna utan att arbetsgivaren kan fråga efter källan.

– När det var någon som hade läckt till pressen om att Posten skulle satsa på en ny profil, med ny loggo och nya uniformer, försökte ledningen ta reda på vem som var källan. De hittade den inte, men det var vi i facket som fick skulden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA