Ohälsan störst bland unga kvinnor

HÄLSA2007-11-16

Unga kvinnor är de som vänder sig mest till vården. Ungefär varannan känner sig nedstämd och orolig. Det framgår av Folkhälsorapport 2007.

Den grupp som mår sämst i det svenska samhället är unga kvinnor, framför allt unga kvinnor födda utanför Europa. Självmordsförsöken bland unga kvinnor ökar. Mellan fem och sex procent av dem har uppgett att de lider av svår ångest.

Det framgår av självskattningsenkäter, som unga kvinnor besvarat under 2006. Enkäterna visar också att varannan ung kvinna anser sig lida av nedstämdhet och oro.

– För att minska risken för ohälsa är faktorer som sociala nätverk, barndomsfaktorer, personlighet och ekonomi viktiga, säger Yvonne Forsell till Paraplyprojektets webbnyheter.

Hon är docent vid Centrum för folkhälsa inom Stockholms läns landsting och har skrivit Folkhälsorapport 2007. Den tar upp konsekvenserna av psykisk ohälsa bland unga människor i ett treårsperspektiv.

Yvonne Forsell anser att avgörande faktorer för de unga kvinnornas ohälsa är svårigheten att komma in på bostads- eller arbetsmarknaden och att det formella nätverket av vuxna avtagit sedan mitten av 1990-talet.

Enligt hennes rapport har effekterna av ohälsa ett klart samband med arbete. Personer som anser att de inte mår bra är oftare arbetslösa och har osäkrare anställningar. De har också i större utsträckning än andra upplevt konflikter och ser negativt på att byta jobb

– De har även sämre löneutveckling än andra, säger Yvonne Forsell.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA