Ökad mångfald i staten

MÅNGFALD2007-08-13

En växande andel av de statligt anställda har utländsk bakgrund. Det visar aktuell statistik från Arbetsgivarverket. Över 25 000 personer med utländsk bakgrund jobbar i staten.

År 2006 hade 11,1 procent av de statligt anställda utländsk bakgrund. Det är en ökning med mer än fyra procent jämfört med året innan. Ökningen är den största på fyra år. Av dem som nyanställdes under åren 2005-2006 var andelen med utländsk bakgrund 16,6 procent, den högsta andelen någonsin. Både ökad personalomsättning och myndigheternas arbete med mångfaldsfrågor nämns av Arbetsgivarverket som möjliga förklaringar till utvecklingen.

Trots ökningen har staten fortfarande en lägre andel anställda med utländsk bakgrund jämfört med arbetsmarknadens genomsnitt, som låg på 13,9 procent vid den senaste mätningen 2005. Bland kvinnliga statsanställda är andelen något högre (11,9 procent) än bland män (10,3 procent). En anledning kan enligt Arbetsgivarverket vara att sådana mansdominerade sektorer som affärsverk och infrastruktur samt rättsmyndigheter, oftare ställer krav på svenskt medborgarskap till följd av säkerhetsklassning.

Största andelen med utländsk bakgrund finns inom högskolan, där 18,4 procent av de anställda har utländsk bakgrund.

Utländsk bakgrund

Definitionen av en person med utländsk bakgrund är en individ som antingen är utrikes född eller någon som är född i Sverige där båda föräldrarna är utrikes födda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA