Ökad trygghet för arbetslösa doktorander

HÖGSKOLAN2006-03-14

Doktorander som blir arbetslösa ska kunna få ekonomiskt stöd från Trygghetsstiftelsen. Det har facken på den statliga sidan och Arbetsgivarverket enats om.

I ST Press 2/2006 berättade vi att bara vissa högskolor anmälde sina doktorander till Trygghetsstiftelsen. Andra högskolor gjorde det inte, utan lutade sig mot Arbetsgivarverkets uppfattning att doktorander inte har rätt till någon hjälp från Trygghetsstiftelsen.

Följden blev att en doktorand från till exempel Umeå universitet fick klara sig utan stöd vid arbetslöshet, medan en doktorand vid Lunds universitet kunde räkna med ekonomisk hjälp.

Avtalet gäller retroaktivt

Både ST och Sacoförbundet Sulf ansåg att det var en orimlig hållning och nu har parterna hittat en lösning som innebär att samtliga doktorander får rätt till ekonomiskt stöd vid arbetslöshet. De nya reglerna gäller retroaktivt, från den 1 januari 2005.

Enligt Anette Bister, ombudsman på ST, är parterna överens om innehållet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA