Ökade kostnader hos Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-11-04

Arbetsförmedlingen slår larm om att kostnaderna kommer att öka kraftigt de närmaste åren. Den stora flyktingströmmen kommer att leda till ökade utgifter för etableringsuppdraget.

Den akuta situationen kommer att försena andra beslutade åtgärder, såsom traineejobb för unga och de ”extratjänster” som var tänkta att ersätta Fas 3. Arbetsförmedlingens beräkningar pekar på att antalet människor som kommer att vara i etableringsfasen år 2019 kommer att öka från planerade 45 000 till 121 000 uppger SVT.

”Det är en radikal uppskalning av antalet människor som ska komma till oss. I många kommuner kommer vi att få förseningar eller volymminskningar på till exempel utbildningskontrakt och extratjänster”, säger myndighetens chef Mikael Sjöberg till SVT.

Arbetsförmedlingen har tidigare aviserat att det kommer att behövas cirka 10 miljarder kronor mer år 2019. Men om Migrationsverket snabbar på asylprocessen kommer behoven att dyka upp tidigare än så:

”Börjar de beta av ansökningarna tidigare, då kan vi få ett inflöde till vårt etableringsprogram åtminstone under hösten 2016”, säger Mikael Sjöberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA