Oklar effekt av sammanslagningar

RIKSREVISIONEN2010-06-11

Det är fortfarande, fem år efter sammanslagningen till enmyndigheter, svårt att se entydiga positiva resultat i myndigheternas handläggning. Det anser Riksrevisionen i sin årliga rapport.

Riksrevisionen har i sin årliga rapport till regeringen särskilt granskat sammanslagningarna av Försäkringskassan, Skatteverket och Åklagarmyndigheten till så kallade enmyndigheter. Även om förutsättningarna för enhetlighet har ökat, så har själva enhetligheten i praktiken ännu inte förbättrats på ett entydigt sätt i de ärendeslag som Riksrevisionen granskat.

Riksrevisionen konstaterar att både regeringen och myndigheterna har haft en stark tilltro till att sammanslagningarna skulle leda till ökad enhetlighet. Men svårigheterna att uppnå enhetligare handläggning och beslutsfattande har underskattats. Sammanslagningarna har lett till ökat fokus på styrning och ärendehantering, men handläggarna har haft svårt att ta till sig den ökade mängden styrsignaler från huvudkontoren, anser Riksrevisionen.

Den nya organisationen har gjort att det finns mindre naturliga tillfällen för erfarenhetsutbyte mellan handläggarna än tidigare. Ingen av de tre myndigheterna har något system för systematisk uppföljning av enhetlighet i rättstillämpning och ärendehantering, och regeringen har heller inte skaffat sig tillräcklig kunskap om reformens effekter.

Riksrevisionen har också granskat regeringens nya modell för ekonomiadministrativ styrning av myndigheterna. Förändringen innebär bland annat strängare krav på myndigheternas interna styrning och kontroll. Enligt rapporten har många myndigheter haft problem med att anpassa sig till de nya kraven. Men överlag sköter myndigheterna sin redovisning bra, och arbetet med intern styrning och kontroll har kommit längre än under 2008.

Rapporten tar också upp sysselsättningseffekterna av några arbetsmarknadspolitiska åtgärder och insatser. Den övergripande bedömningen är att regeringens styrning kunde vara tydligare och att implementeringen på vissa områden kan förbättras. Riksrevisionen ser också ett behov av flera effektutvärderingar av arbetsmarknadspolitiska insatser för att skapa bättre underlag för styrning och förändring inom arbetsmarknadsområdet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA