Omfattande bedrägerier med premier

NATURVÅRDSVERKET2018-09-17
Naturvårdsverket har hittills gjort 125 polisanmälningar om bedrägerier med premier för elfordon, uppger SVT. Enligt SVT finns kopplingar till bluffbolag, tidigare bedrägerihärvor och organiserad brottslighet.

Mer än 100 polisanmälningar av misstänkta bedrägerier har hittills lämnats in avseende elfordonspremien. SVT uppger att det finns exempel på elfordon som påstås ha kostat mångmiljonbelopp, och köpare som är mycket gamla – eller inte ens födda.

”Det är tre stycken återförsäljare som återkommer i de flesta fallen”, säger Naturvårdsverkets ekonomichef Håkan Svaleryd till SVT.

Enligt SVT handlar det om skuldsatta bolag som i flera fall har misstänkta målvakter i styrelsen, och kopplingar till tidigare bedrägerihärvor och organiserad brottslighet. Försäljning av elfordon finns inte med i de misstänkta företagens bolagsordningar.

SVTs genomgång av bidragsansökningarna visar att det varit flera väldigt dyra elcyklar. Några uppges ha kostat över 20 miljoner kronor, en 143 miljarder kronor. Köparna har fått ut den maximala summan 10 000 kronor i bidrag.

Åldersspannet är också stort. En sökande är född 1918 medan en annan uppges vara född 2064.

”Hundraåringen är helt korrekt, det finns ingen övre gräns. Men om någon är född efteråt, då är det något fel. Det måste vi titta på”, säger Håkan Svaleryd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.