Falska bidragsansökningar polisanmäls

NATURVÅRDSVERKET2018-08-22
Naturvårdsverket har polisanmält falska ansökningar om bidrag till elfordon. Den ena anmälningen gäller en enskild ansökan, den andra gäller misstankar om mer systematiskt fusk.

Naturvårdsverket har stoppat ett antal utbetalningar till enskilda privatpersoner i avvaktan på polisens utredning av brottsmisstankarna.

”Vi fattade misstanke om brott och har gjort två polisanmälningar; en anmälan som gäller en enskild ansökan och en anmälan som handlar om misstanke om brott på en mer systematisk nivå”, kommenterar Tomas Hallqvist, chef för Miljöbidragsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket kontrollerar de ansökningar som kommer in på flera olika sätt – främst genom inbyggda automatiska kontroller, men också genom slumpmässiga manuella granskningar och registeranalys. Riksrevisionen kommer också att genomföra en separat granskning under 2018.

Naturvårdsverket ger bidrag till enskilda för inköp av el-cyklar, el-mopeder och el-motorcyklar. Sedan i juni kan man också få bidrag till inköp av eldrivna utombordsmotorer. Den som köper ett elfordon eller en eldriven utombordsmotor kan ansöka om en premie på upp till 10 000 kronor. Hittills har Naturvårdsverket tagit emot cirka 75 000 ansökningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.