»Öppenheten otillräcklig«

STATEN2007-05-08

Den nye universitetskanslern är den första myndighetschefen som sökt sin tjänst i en öppen ansökningsprocess. Men ST anser att processen inte varit tillräckligt öppen och att facken borde involverats mer.

Utbildningsminister Lars Leijonborg, som haft ansvar för tillsättningen av den nye myndighetschefen, Anders Flodström, konstaterade att den »gått lite annorlunda till«:

–Det är första gången vi utannonserar en tjänst av det här slaget.

Det hade fortfarande varit möjligt för regeringen att handplocka någon som inte sökt jobbet, påpekade Lars Leijonborg, men menade att det var ett »gott omen« att kompetenta kandidater vågat skicka in ansökningar som därmed blivit offentliga.

ST vill ha fackligt inflytande

ST kritiserar dock tillsättningen för att inte vara tillräckligt öppen. Enligt ST har öppenheten bara handlat om vilka som sökt jobbet, medan processen och tillsättningen har skett bakom lyckta dörrar. ST menar att fackförbunden kan tillföra viktiga perspektiv som kan förbättra regeringens beslutsunderlag.

Lars Leijonborg var vid presentationen av den nye universitetskanslern spontant öppen för fackets synpunkter.

–Det är naturligtvis något man kan överväga. Den här processen är inte färdig. Det är naturligtvis fullt möjligt att ha en process där facket blir inkluderat redan när kravprofilen fastställs. Vi får skylla på att vi är pionjärer.

Ny KO söks via annons

Det andra myndighetschefsjobb som hittills annonserats ut är tjänsten som Konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket. Där har de fackliga organisationerna, ST och Saco-s, skrivit till integrations- och jämställdhetsdepartementet och betonat att man vill ha ett ord med i laget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA