Facket tillfrågades inte om ny KO

UTNÄMNING2007-06-07

Regeringen har utsett Gunnar Larsson, chef för Örebro tingsrätt, till ny generaldirektör för Konsumentverket. Det lokala facket har trots påstötningar inte fått yttra sig om rekryteringen.

Posten som Konsumentombudsman (KO) och generaldirektör för Konsumentverket är en av två myndighetschefstjänster som regeringen valde att annonsera ut den 15 mars i år. Utlysningen var ett led i ambitionen att förändra utnämningspolitiken. När ansökningstiden gick ut hade 13 ansökningar kommit in till integrations- och jämställdhetsdepartementet. Fem personer kallades till intervju.

ST och SACO vid Konsumentverket tillfrågades dock aldrig under processen, trots flera påstötningar. I ett gemensamt yttrande till integrations- och jämställdhetsdepartementet skrev de båda fackliga organisationerna: ”Då förfarandet att öppet rekrytera till höga tjänster i staten är nytt anser vi att det är viktigt att slå fast när, om och hur arbetstagarorganisationerna kan få delta i processen.”

När regeringen i april presenterade den nye chefen för Högskoleverket, Anders Flodström, kritiserade ST regeringen för att facken inte fått vara delaktiga i processen. Då var utbildningsminister Lars Leijonborg spontant öppen för STs synpunkter.

– Det är naturligtvis något man kan överväga. Den här processen är inte färdig. Det är naturligtvis fullt möjligt att ha en process där facket blir inkluderat redan när kravprofilen fastställs. Vi får skylla på att vi är pionjärer, sade Lars Leijonborg då.

Detta till trots fick facken vid Konsumentverket alltså aldrig yttra sig över tillsättningen. Den fackliga skrivelsen har inte ens fått något svar, berättar STs avdelningsordförande Ulrika Runesdotter Carlsson.

– Det är tråkigt, för det kan ju inte göra någon skada. Om vi kan komma på redan innan att någon inte passar så bra kan man ju på det sättet undvika en felrekrytering.

Hon räknar med att facken nu kommer att protestera mot att regeringen ignorerat deras krav.

– Vi måste i någon form opponera oss mot att vi inte fick något svar, och få ett svar på varför vi inte fick vara med, säger hon.

Ulrika Runesdotter Carlsson tror att ett offentligt rekryteringsförfarande kan skrämma bort många som annars skulle kunna tänka sig att söka, men konstaterar att det ändå fanns flera kandidater med goda meriter bland de sökande. Den nye generaldirektören, Gunnar Larsson, är en av dem, anser hon.

– Hans kompetens har jag absolut inget att säga om.

Gunnar Larsson är lagman i Örebro tingsrätt och chef för domstolen sedan 2006. Han har tidigare varit kammarråd och avdelningschef för försäkringsavdelningen vid Kammarkollegiet, rådman och lagman i Kristinehamns tingsrätt, sekreterare i flera utredningar inom det finansiella området samt förbundsjurist på LRF.

– Att söka en ny Konsumentombudsman på det här sättet är ett av de första försöken att reformera regeringens utnämningspolitik. Det har fungerat väldigt väl i det här fallet. Jag ser fram emot att samarbeta med Gunnar Larsson som både har en ytterst gedigen juridisk bakgrund, dokumenterat goda ledaregenskaper och dessutom lokal värmländsk förankring, säger konsumentminister Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA