Facken vill delta i rekrytering av KO

INSYN2007-04-27

De fackliga organisationerna vid Konsumentverket vill delta i rekryteringsprocessen när regeringen utser ny Konsumentombudsman.

Tjänsten som generaldirektör vid Konsumentverket och Konsumentombudsman har varit utannonserad i såväl tidningar som på arbetsförmedlingens platsbank. Nu vill de fackliga organisationerna vid Konsumentverket, ST och Saco-s, också ha ett ord med i laget.

Konsumentverket kommer att bli en mycket mindre myndighet än tidigare, säger STs avdelningsordförande Ulrika Runesdotter Carlsson. Hon tror inte att Konsumentverket, efter flytten till Karlstad, kommer att ha fler än 90 anställda. Tidigare var man ett par hundra anställda.

– Den nya generaldirektören kommer att arbeta mycket nära medarbetarna och delta både i det strategiska och operativa arbetet. Därför är det viktigt att det blir någon som personalen kan ha förtroende för och gillar.

I ett gemensamt yttrande till integrations- och jämställdhetsdepartementet skriver de båda fackliga organisationerna: ”Då förfarandet att öppet rekrytera till höga tjänster i staten är nytt anser vi att det är viktigt att slå fast när, om och hur arbetstagarorganisationerna kan få delta i processen.”

I samband med gårdagens utnämning av Anders Flodström till ny universitetskansler kritiserade ST att rekryteringsprocessen och tillsättningen skett bakom lyckta dörrar. Öppenheten har bara handlat om vilka som sökt jobbet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA