Ordväxling mellan TCO och Ledarna

FACKLIGT2011-02-14

Det har brutit ut en öppen konflikt mellan fackförbundet Ledarna och centralorganisationen TCO. Enligt Ledarna har tiden sprungit ifrån både TCO och LO.

Facket har misslyckats med att modernisera synen på kollektivavtal, skrev Ledarnas ordförande Annika Elias och förbundets förhandlingschef Thomas Eriksson i söndags i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter. Det är för långt mellan medlemmarna och deras förhandlare, som sitter i slutna rum och gör upp över medlemmarnas huvuden. Facket måste moderniseras och ta till sig en mer individuell modell, anser Ledarna. Annars kommer medlemsraset att fortsätta.

TCO-ordföranden Sture Nordh tycker att Ledarna har fel och tänker fel. De har också fel när de hävdar att TCO tappar medlemmar, skriver han i ett pressmeddelande:

”TCOs medlemsförbund ökar antalet yrkesverksamma med nära 1 000 personer under 2010 och organisationsgraden stiger bland välutbildade.”

Ledarna gick över till individuella lönesamtal redan 1992, skriver Annika Eljas och Thomas Eriksson:

”I stället kom vi överens med Almega om att lönen ska förhandlas och sättas i ett personligt och förutsättningslöst samtal mellan den enskilde medarbetaren och lönesättande chef. Vi gav individen redskap att företräda sig själv i stället för att företrädas av andra.”

Enligt artikeln är det orsaken till att nya medlemmar nu strömmar till Ledarna. Under 2010 ökade medlemsantalet med nästan fem procent. Bristen på inflytande över sin egen lönesättning skapar frustration och maktlöshet bland medlemmar i andra fackförbund, menar de.

När Ledarna hävdar att centrala avtal skulle vara ur tiden visar de att de tänker fel, hävdar Sture Nordh. Deras lönemodell förutsätter att någon annan har jobbat fram löne- och villkorsförbättringar, med miniminivåer på löneökningar:

”Utan centralt fastställda miniminivåer blir alla individuella lönediskussioner svårare. Ledarna har lämnat ambitionen att som fackförbund se till att villkoren faktiskt förbättras.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA