Oro för säkerhet vid vapenamnesti

POLISEN2013-02-22
Om en vecka inleds den nationella vapenamnestin. Då kommer mängder av vapen att lämnas in till Polisen. På flera polisstationer kan inlämningen ske i den vanliga receptionen och ST-avdelningen oroar sig nu för medarbetarnas säkerhet.

Under den tre månader långa amnestin kan den som har ett skjutvapen utan tillstånd lämna in det hos Polisen utan att riskera något straff. Det går också bra att lämna in olika typer av ammunition. Den som lämnar in ett vapen behöver inte berätta vad det kommer ifrån eller vem man själv är. Polisen ska inte ställa några frågor.

– Under den här perioden kan det komma in många personer som inte har någon vapenvana, säger Lena Bogren Ovaska, lokal ST-ordförande vid polisen i Gävleborg.

Syftet med vapenamnestin är att minska antalet illegala vapen i samhället. Det är tredje gången som Polisen utfärdar en sådan här vapenamnesti. Vid de två tidigare amnestierna, 1993 och 2007, lämnades nästan 30 000 vapen och 29 ton ammunition in på landets polisstationer.

Lena Bogren Ovaska är orolig för säkerheten för både medarbetare och besökare. Flera personer är nyanställda och har inte hunnit få tillräcklig utbildning om vapen och ammunition.

– På våra stationer kan vapeninlämningen komma att ske i den vanliga receptionen. Dessutom sammanfaller amnestin med högsäsongen för passbeställningar. Det gör att det är extra många besökare och arbetsbelastningen är extra hög.

Lena Bogren Ovaska hoppas fortfarande att arbetsgivaren ska hinna vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder innan amnestin drar igång om en vecka.

– Nu har vi i alla fall fått igång en ett bra samtal med arbetsgivaren om de här frågorna. Det är för sent att till exempel börja bygga om för att öka säkerheten. Samtidigt är det inte bara arbetsgivaren som bär ansvaret för att det har blivit så sent, för hela beslutet om den här amnestin kom i slutet av januari. Med tanke på säkerheten är det väldigt sent, säger hon.

Vapenamnestin pågår mellan 1 mars och 31 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.