Oroande många har sömnproblem

HÄLSA2011-08-11

Kvinnor har svårare att sova än män. Tre av tio kvinnor sover ofta oroligt eller har svårt att somna om kvällarna. Bland männen har två av tio motsvarande problem, enligt Previa.

Företagshälsovården Previa har gjort en kartläggning av hälsoläget bland 55 000 anställda mellan åren 2008 och 2010. Enligt undersökningen uppger var fjärde person att de sover oroligt eller har svårt att somna på kvällen.

Bland kvinnorna ökar sömnsvårigheterna med stigande ålder. Nästan fyra av tio kvinnor över 51 år, 37 procent, har svårt att sova. För männen är andelen med sömnsvårigheter jämnt fördelad över alla åldersgrupper.

”Sömn är ett utbrett folkhälsoproblem och vi ser att det förekommer i alla åldrar och grupper. Aktuell forskning understryker att sömn är oerhört viktigt för återhämtningen, prestationsförmågan och hälsan i allmänhet. Ihållande, stressrelaterade sömnproblem kan bryta ned vem som helst”, säger Per Larsson, beteendevetenskapligt ledningsansvarig på Previa, i ett pressmeddelande.

Forskning visar ett starkt samband mellan sömnproblem och sjukdomar som depression, utbrändhet, hjärt- och kärlåkommor och diabetes. Många undersökningar visar att stress ligger bakom en stor del av sömnstörningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA