Överklagade beslut behandlas olika

DOMSTOLAR2012-04-26

Bostadsort spelar stor roll för om den som klagar på ett beslut från Försäkringskassan kan få rätt. En genomgång som Dagens Nyheter har gjort visar på stora skillnader mellan landets förvaltningsrätter.

Dagens Nyheter, DN, har gått igenom hur förvaltningsrätterna dömt när det gäller överklagade beslut från Försäkringskassan. Förvaltningsrätten i Luleå ändrar på mer än fyra av tio överklagade beslut, medan förvaltningsrätten i Stockholm bara ändrar drygt ett beslut av tio.

”Likartade mål får olika utgång beroende på var i landet de prövas”, bekräftar Jan Wressle, enhetschef för Försäkringskassans processjuridiska enhet i Göteborg, till tidningen.

Det spelar ingen roll om de överklagade målen handlar om sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning eller andra socialförsäkringsfrågor – i Luleå ändras flera gånger fler beslut än i Stockholm. Också andra mindre förvaltningsrätter ändrar fler beslut än domstolarna i storstäderna.

”Det kan bero på hur läkarna skriver intygen, på vårt befolkningsunderlag eller på vår arbetsbalans, att vi har en rimlig arbetsbörda. Jag utgår från att vi dömer rätt och att man får rätt prövning i alla domstolar. Naturligtvis vore det intressant med en större genomlysning av materialet för att se om det finns orsaker till skillnaderna mellan domstolarna”, säger lagmannen Victoria Bäckström, chef för förvaltningsrätten i Luleå till DN.

Fakta • Överklagade beslut

 

Så stor andel av sjukpenningmålen ändrades vid överklagande till förvaltningsrätterna under 2011.

 

Luleå: 41,4 procent
Härnösand: 40,8
Falun: 34,5
Jönköping: 29,7
Umeå: 28,2
Växjö: 24,0
Karlstad: 23,9
Linköping: 22,9
Göteborg: 20,6
Malmö: 20,4
Uppsala: 12,6
Stockholm: 12,3

Källa: Dagens Nyheter

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA