Parterna träffas igen om pensionsavtalet

TJÄNSTEPENSION2015-11-04
Arbetsgivarverket kommer att möta Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, på nytt för att diskutera framtidens pensioner. ”Vi har fått en förhandlingsframställan och då sätter vi oss naturligtvis och lyssnar på vad de har att säga”, säger Monica Dahlbom, Arbetsgivarverket.

Det kan bli ytterligare förhandlingar om framtidens tjänstepensioner för myndighetsanställda. I dag, onsdag, mottog Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom en ny förhandlingsframställan från Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår.

Tidigare har Monica Dahlbom förklarat att hon betraktar förhandlingarna om det nya avtalet, PA 16, som avslutade. Nu säger hon att Arbetsgivarverket ska ta hand om dagens förhandlingsframställan ”omgående”.

– Vi har fått en förhandlingsframställan och då sätter vi oss naturligtvis och lyssnar på vad de har att säga. Det är så det går till, det är inget konstigt.

I juni enades Seko, Saco-S och Arbetsgivarverket om principerna för ett nytt tjänstepensionsavtal för myndighetsanställda, PA 16. OFR var inte med. Nästa vecka räknar Monica Dahlbom med att samtliga detaljer i det nya avtalet ska vara klara och att texten kan offentliggöras. Med anledning av det hade hon ändå planerat att ha ett möte med OFR 18 november, förklarar hon.

– Nu får vi se om det är då vi träffas eller om det blir två olika sittningar.

Men om alla detaljer är klara nästa vecka, kommer ni då att hinna träffas och förhandla innan dess?

– Man ska aldrig utesluta någonting. Men allas kalendrar är mer uppbokade ju närmare i tiden det ligger, säger Monica Dahlbom.

Bakgrunden till att OFR nu har gjort en förhandlingsframställan till Arbetsgivarverket är att OFR inte är med på överenskommelsen om PA 16. Arbetsgivarverket sade i september upp det nu gällande pensionsavtalet, PA 03, och förklarade att även STs och de andra OFR-förbundens medlemmar kommer att omfattas av det nya avtalet när det ska träda i kraft 1 januari 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av ATCC (ej verifierad) mån, 11/09/2015 - 13:31
Strejk kommer vara det enda som arbetsgivarverket förstår. LFV;s ledning visar, återigen, en obegriplig oförmåga att se vad som kommer eller inte kommer accepteras.
Denna fråga kommer vi aldrig acceptera att vi förlorar, det finns INGET utrymme för förhandling.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.