Pensionsreform oroar fransmän

FRANKRIKE2003-07-30

Statsanställda måste räkna med att jobba längre för att få full pension, säger regeringen. Fackförbunden är inte överens om att detta är nödvändigt.

”Solidaritet! Löntagarna inom den privata och offentliga sektorn!– Samma problem!” 

I början av februari demonstrerade hundratusenstals personer i Frankrike. Många kom från det offentliga området, där oron för försämrade pensionsvillkor är utbredd.

Sju fackförbund hade samlat till en gemensam kraftmätning inför diskussionerna om framtidens pensionssystem. En reform ska presenteras inför parlamentet före sommaren. Alla är överens om att någonting måste göras för att inte framtidens pensionärer ska bli en fattig del av befolkningen.

Men löntagarorganisationerna är rädda för förenklade lösningar som inte tar hänsyn till verkligheten.

Ett av tvisteämnena är skillnaderna mellan olika löntagargrupper. För att få full pension måste en privatanställd tjänsteman jobba i 40 år, mot 37,5 år för en statstjänsteman.

Några dagar efter manifestationerna sa premiärministern Jean-Pierre Raffarin att de offentliganställda också måste räkna med uppoffringar för att rädda systemet.

– Vi är inte fastlåsta vid våra 37,5 år. Men hela systemet måste ses över, säger Marie-Claude Kervella hos fackförbundet CFDT.

– Det är svårt att gå med på höjd pensionsålder samtidigt som arbetslösheten är över nio procent, säger Bernard Lhubert hos CGT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA