Personal utsätts för hot och våld

ARBETSMILJÖ2012-04-10

58 fall av våld eller hot mot personal rapporterades till Migrationsverket under förra året. ”Det här är allvarligt”, säger STs ordförande Annette Carnhede till TT.

Totalt rapporterades 349 incidenter in till Migrationsverket under 2011. Minst 58 rörde våld eller hot mot personal. Mer än hälften av de rapporterade incidenterna inträffade på olika förvarsenheter där människor hålls inlåsta i väntan på att avvisas från Sverige.

I Migrationsverkets medarbetarenkät från förra året uppgav 13 procent av 2 230 svarande att de utsatts för våld eller hot i jobbet under senaste året. En av tjugo sade att de inte anmält hot eller våld som faktiskt inträffat. En av tjugofem uppgav att de inte fått det stöd de behövde efter hot eller våld.

”Om man inte känner att man har fått stöd och heller inte har gjort en anmälan - det gör mig ännu mera upprörd”, säger Annette Carnhede till TT.

Enligt Migrationsverkets verksamhetschef Caroline Henjered kan det bli oroligt när många asylsökande som inte får stanna i Sverige ska hanteras samtidigt:

”Man får fler människor som är frustrerade. Och en frustration när man känner sig maktlös som människa, och nu pratar jag om asylsökande, leder ofta till att man kastar saker eller krossar något eller hotar mer än man menar”, säger hon till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA