Lotta Lindbom, Birgitta Fredberg, Mia Östblom och Klas-Göran Storm tycker att bolagiseringen av Metria är en naturlig utveckling.<br>
Bild: Bernd Büttner
Lotta Lindbom, Birgitta Fredberg, Mia Östblom och Klas-Göran Storm tycker att bolagiseringen av Metria är en naturlig utveckling.<br>

Personalen positiv till Metriabolag

LANTMÄTERIET2010-01-19

Från årsskiftet kan Metria vara ett fristående bolag. Det föreslår utredaren Christina Rogestam. På Metria i Gävle ser de flesta fram emot förändringen.

Metria ingår i Lantmäteriet och bedriver uppdragsverksamhet kring geografisk information. Nu föreslår en utredning att hela Metria – utom GeoSE, som arbetar mot Försvarsmakten – knoppas av och blir ett fristående statligt bolag.

– Vi har varit förvarnade sedan länge. Det ska bli spännande. Vi får lägga manken till och göra det bästa av det här, säger kart­ingenjören Birgitta Fredberg på Metria i Gävle.

Diskussioner i 14 år

Förslaget kom inte som någon blixt från klar himmel. Diskussionerna om en avknoppning har förts ända sedan Metria inrättades för 14 år sedan, konstaterar Lotta Lindbom, chef för enheten för geografisk information:

– Vi har varit åtskilda från Lantmäteriet i övrigt i så många år, så på det sättet blir det inte så stor skillnad.

Utredaren föreslår en verksamhetsövergång till ett statligt aktiebolag. Det innebär att alla 350 anställda och nuvarande 35 kontor blir kvar.

– Det känns skönt att Metria blir ett bolag med statligt ägande, precis som Swedsurvey som knoppades av från oss 1993, säger Klas-Göran Storm, ordförande för ST på Lantmäteriet i Gävle.

Inte så stora förändringar

Han tycker att personalen hållts väl informerad om vad som varit på gång, och tror att de allra flesta av Metrias medarbetare är positiva till förändringen:

– Det är klart att det blir en omställning när navelsträngen klipps av, men så stora förändringar blir det ju inte.

Mia Östblom, som är chef för grunddataförsäljningen på Metria, tycker det ska bli spännande att jobba i ett fristående bolag:

– Kunderna kommer inte att märka någon större skillnad – möjligen kan vi hjälpa dem ännu bättre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Bolag
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA