Polisen måste göra om upphandling av nya polishus

POLISEN2022-11-04
Polismyndigheten måste göra om sina upphandlingar av nya polishus i Järfälla och Motala efter ett beslut i Kammarrätten i Stockholm. Myndigheten har inte följt Lagen om offentlig upphandling, LOU. Enligt kammarrätten har också den första domstolsinstansen, förvaltningsrätten, gjort ett grovt rättegångsfel när frågan prövats.

Polismyndigheten beslutade att annonsera ut uppdragen att köpa en bestämd fastighet och på den uppföra ett polishus för att därefter hyra ut det till myndigheten. Processen var likartad på båda orterna, och i båda fallen överklagades beslutet av byggbolaget Skanska.

Förvaltningsrätten kom fram till att de tre aktuella avtalen på respektive ort för projektering, genomförande och förhyrning skulle göras om. Nu konstaterar kammarrätten att det inte finns någon sådan påföljd enligt LOU, och att domslutet därför inte går att verkställa. Enligt kammarrätten är förvaltningsrättens dom ett grovt rättegångsfel. Därför ändras nu båda domarna domen i förvaltningsrätten. Kammarrätten förordnar om att upphandlingarna ska göras om.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.