Polisen måste göra om upphandling av nya polishus

POLISEN2022-11-04

Polismyndigheten måste göra om sina upphandlingar av nya polishus i Järfälla och Motala efter ett beslut i Kammarrätten i Stockholm. Myndigheten har inte följt Lagen om offentlig upphandling, LOU. Enligt kammarrätten har också den första domstolsinstansen, förvaltningsrätten, gjort ett grovt rättegångsfel när frågan prövats.

Polismyndigheten beslutade att annonsera ut uppdragen att köpa en bestämd fastighet och på den uppföra ett polishus för att därefter hyra ut det till myndigheten. Processen var likartad på båda orterna, och i båda fallen överklagades beslutet av byggbolaget Skanska.

Förvaltningsrätten kom fram till att de tre aktuella avtalen på respektive ort för projektering, genomförande och förhyrning skulle göras om. Nu konstaterar kammarrätten att det inte finns någon sådan påföljd enligt LOU, och att domslutet därför inte går att verkställa. Enligt kammarrätten är förvaltningsrättens dom ett grovt rättegångsfel. Därför ändras nu båda domarna domen i förvaltningsrätten. Kammarrätten förordnar om att upphandlingarna ska göras om.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.