Polisutbildning ska ge högskoleexamen

POLISEN2016-06-01
Den statliga polisutbildningsutredningen föreslår att polisutbildningen görs om till en högskoleutbildning. Grundutbildningen på 180 poäng ska leda fram till en polisexamen.

Enligt ett pressmeddelande vill regeringen förändra polisutbildningen och göra om den till en högskoleutbildning. Den särskilde utredaren Petra Lundh har under det senaste året granskat frågan åt regeringen och tillsammans med en referensgrupp med företrädare från riksdagspartierna kommit fram till betänkandet Polis i framtiden – polisutbildningen som högskoleutbildning. Utredningens uppfattning är att det finns stora fördelar med att omforma den nuvarande polisutbildningen till en högskoleutbildning.

”För att möta de alltmer komplexa utmaningarna i polisens vardag krävs en utbildning som är modern och anpassad utifrån dagens behov”, säger inrikesminister Anders Ygeman, S, i pressmeddelandet.

Utredningen föreslår att begåvnings- och personlighetstest vid intagningen till polisutbildningen skrotas. Istället ska Gymnasiebetygen få större betydelse. Psykologtest bör finnas kvar, tillsammans med dagens lämplighetstest och de fysiska och medicinska kraven. Körkort och svenskt medborgarskap ska också vara krav vid antagningen.

Den som antas ska precis som i dag ha genomgått en säkerhetsprövning, eftersom utbildningen fortsatt bör vara placerad i säkerhetsklass. Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen ska vara lika lång som den nuvarande aspiranttjänstgöringen, vilket motsvarar 37,5 högskolepoäng.

Med en högskoleutbildning förstärks också polisforskningen, anser utredningen. Det ger ökade förutsättningar för polisyrket att utvecklas kontinuerligt i takt med det övriga samhället. Andra fördelar en oberoende kvalitetsgranskning av utbildningen, dels då lärosätet söker tillstånd att utfärda examen och dels i form av kontinuerlig utvärdering. Polisutbildningsutredningen tror dessutom att en högskoleutbildning skulle kunna locka fler personer, både kvinnor och män, med olika bakgrund att söka polisutbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.