PPM anklagas för bondfångeri

PENSIONER2009-11-06

Premiepensionsmyndigheten, PPM, är på väg att skapa ett system för rådgivning som kommer att suga pengar från sparande svenskar, skriver två ekonomer i Dagens Nyheter.

I en debattartikel i DN anklagar Aktiespararnas ordförande Lars-Erik Forsgårdh och förre börschefen Bengt Rydén PPM för att ligga bakom planer på ett systematiskt bondfångeri. Kostnaden för PPM-rådgivning ligger i dag runt 500 kronor per år. Beloppet kan låta harmlöst, men är 1,2 procent av en genomsnittlig PPM-portfölj, skriver de två ekonomerna:

”Om vi leker med tanken att alla svenskar köper PPM-rådgivning när systemet är fullt utbyggt skulle rådgivarna dränera pensionsspararna på 3 miljarder kronor. Varje år!”

PPM-rådgivarnas verksamhet leder till högre kostnader för PPM. Det leder också till ökade kostnader för fonderna. Det får till följd en minskad avkastning för fonderna på cirka 0,5 procentenheter. Totalt kan de ökade kostnaderna dränera fonderna på en fjärdedel av den förväntade årliga avkastningen på sex procent, skriver Lars-Erik Forsgårdh och Bengt Rydén.

”Trots att PPM rimligen måste vara väl införstått med kapitalförvaltningens grunder bygger de ett exklusivt rör åt rådgivare och storbanker så att dessa bekvämt ska kunna suga de tvångssparande svenskarna på pengar.”

De två anser att regeringen bör ta initiativ till att utveckla en opartisk finansiell rådgivning, och se till att gymnasieskolan ger eleverna grundläggande undervisning om privatekonomi:

”Bara när tillräckligt många förstår tillräckligt mycket kommer det här och andra typer av kvalificerat bondfångeri i stor skala att kunna stoppas.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA