Privata ombud tar över Postens företagscenter

POSTEN2010-01-19

Posten lägger ned de flesta av sina 337 företagscenter och upphandlar tjänsterna av privata postombud. Därmed försvinner 585 tjänster. Facken ifrågasätter grunderna för beslutet.

Postens företagscenter erbjuder brev- och paketservice till företag, men redan nu har postombud i affärer och på andra ställen tagit över servicen till 250 000 företag. Det är ett skäl till att Postens ledning vill lägga ned uppemot
90 procent av den egna verksamheten. Ett annat är att fler kunder sköter affärerna via Internet.

Företagscenter avvecklas under åren 2010 till 2013, och 585 tjänster försvinner. Omkring 30 till 50 egna center blir dock kvar i egen regi, bland annat där det finns stora boxanläggningar.

Vill ha långsammare förändring

De fackliga organisationerna har känt till förslaget under en längre tid. De har inte satt sig emot en marknadsanpassning, men anser att den borde ske i en mer utdragen och kvalitetssäkrad process.

– Om man förändrar i lite långsammare takt blir omställningskostnaderna inte så höga, säger STs sektionsordförande Mikael Andersson. Medelåldern är hög bland personalen.

ST varnar också för att varumärket Posten blir mer osynligt och att kunderna får en mer negativ uppfattning om företaget. Dessutom riskerar man att förlora marknadsandelar när Posten blir ett av flera möjliga val hos postombuden.

Saknar ekonomisk kalkyl

Facken har inte fått ta del av några detaljerade ekonomiska beräkningar för omställningen.

– Det går inte att se om det är lönsamt att ha kvar Företagscenter eller inte, säger Deborah Pettersson i STs avdelningsstyrelse.

ST är också kritiskt till att beslutet fattats av Postens ledning, inte av koncernstyrelsen eller styrelsen för Posten Meddelande, där facken har företrädare och kan framföra sina synpunkter.

Birgitta Eriks­son, ST-medlem på Företagscenter i Haninge söder om Stockholm, säger att hon redan får många frågor från oroliga kunder. Hon bekymrar sig också för yngre kollegor, själv ska hon snart gå i pension.

– Nu är det i stort sett bara brevbäring kvar som man kan gå över till, och det orkar man inte som äldre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postens framtid
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA